WMO

Kijkje in de keuken Klokhuis Beesd

Om van elkaar te leren organiseert het Kennisnetwerk L&G dit jaar drie dorpsbezoeken om bij elkaar ‘in de keuken’ te kijken. Zo waren we in april te gast in het energie-neutrale dorp Saerbeck. In oktober in de Brede Maatschappelijke Voorziening in Mariënvelde en tijdens het derde ‘Kijkje in de Keuken’ op 15 december nemen we u mee naar het dorpshuis in Beesd: het Klokhuis.

Kijkje in de Keuken van Dorpshuis Het Klokhuis te Beesd
De rol en kracht van het dorpshuis in het sociale domein

Terugblik Kijkje in de Keuken BMV Mariënvelde

“Heel Nederland lult erover, in Mariënvelde doen ze het!”

Het Achterhoekse Mariënvelde telt 860 inwoners, verdeeld over 400 huishoudens. Krimp speelt ook hier: het aantal inwoners neemt terug, er is vergrijzing, voorzieningen staan hierdoor onder druk. Het was in 2012 al duidelijk: Er moet iets gebeuren! En er gebeurde iets heel moois: voor en door het dorp ontstond de Brede Maatschappelijke Voorziening Mariënvelde. Op 30 september 2016 is de BMV officieel geopend: een plek voor zorg, een plek voor de jeugd, een plek voor ontmoeting.

Hoe dit tot stand is gekomen? We mochten op 13 oktober 2016 een kijkje in de keuken nemen van BMV Mariënvelde. Met ons blikten 47 geïnteresseerden deze avond mee! In deze terugblik op het Kijkje in de Keuken leest u het verhaal in hoofdlijnen terug.

Kijkje in de keuken bij de Zorgcorporatie Mariënvelde

Is de zorgcorporatie iets voor uw dorp / gemeente? Wat zijn kansen en knelpunten in de ontwikkeling en uitvoering? 

Slecht een indicatie van de vragen die aan bod komen tijdens het kijkje in de keuken op 13 oktober a.s. georganiseerd door het Kennisnetwerk Leefbaarheid Gelderland. Inloop vanaf 19:30, aanvang om 20:00 in de BMV Mariënvelde (BMV staat voor Brede Maatschappelijke Voorziening). Het belooft een inspirerende avond te worden.

Meer informatie vindt u in de bijlage.

Aanmelden kan via deze link.

Sobriëtas

Maak kennis met het fonds Sobriëtas

 Sobrietas is een kleinschalig maar landelijk opererend fonds dat interessant is voor allerlei leefbaarheidsinitiatieven in kleine kernen, met name die projecten die gericht zijn op duurzaamheid en zorgen voor elkaar. Het fonds financiert geen personele kosten.

Bezoek de website | Download de folder

In Kerk-Avezaath sta je er niet alleen voor!

Steeds meer burgers, ook in Kerk-Avezaath, zijn afhankelijk van hulp, waarbij het eigen netwerk –mantelzorg – een belangrijke rol vervult. Steeds vaker woont naaste familie niet in de buurt en is het aantal lokale bekenden door de tijd heen beperkter geworden. Het gevaar dreigt dat het netwerk te klein of te ver weg is. Daar hebben bewoners in Kerk-Avezaath wat op bedacht!

Workshop WMO Inspiratiedag 2015

De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en transformaties in het sociale domein zorgen voor flink wat veranderingen. Zo blijven ouderen (langer) zelfstandig thuis wonen met zorg aan huis en in de buurt. Ook wordt er een bijdrage verwacht van vrijwilligers in de ondersteuning van zorg en welzijn. Hierdoor groeit ook het beroep dat op mantelzorgers gedaan wordt. Ook wordt steeds vaker gevraagd wat mensen die hulp nodig hebben zelf nog kunnen bijdragen in het dorp.

Pagina's

 

 

Kracht en initiatief van bewoners