Congres nieuw gebruik leegkomende kerkgebouwen, 4 november

Alle artikelen
donderdag 19 september 2019

Het aantal als kerk in gebruik zijnde kerkgebouwen in Nederland daalde de afgelopen jaren met ongeveer 1,5 à 2% per jaar. Door de ontkerkelijking zullen steeds meer kerkgebouwen hun religieuze functie gaan verliezen. De prognose is dat een kwart van alle kerken in de komende tien jaar de deuren sluit. Stel je eens voor, een typisch Gelders vergezicht, maar dan zonder kerktorens.

Nadenken over het vraagstuk

Steeds meer bewoners(initiatieven) denken na over het vraagstuk: Hoe kunnen we het kerkgebouw voor de gemeenschap behouden? Dat de gelovigen in het verleden de middelen voor de bouw regelden, betekent niet dat het gebouw van de gemeenschap is. Een nieuwe functie geven aan een kerkgebouw is niet eenvoudig.
congres kereken 3.png

Ondersteuning

LEADER Achterhoek, SOGK (Stichting Oude Gelderse Kerken), Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) en de Leefbaarheidsalliantie Gelderland bieden initiatiefnemers ondersteuning bij het proces om te komen tot nieuw gebruik of multifunctioneel gebruik van het leegkomende kerkgebouw.

Congres

Op maandagavond 4 november willen we met inspirerende voorbeelden en met informatie over het complexe samenspel van wie en wat komt kijken bij het herbestemmen van een kerk samen aan de slag gaan. Dit doen we in de Oude Calixtuskerk in Groenlo. Inloop vanaf 17.30 uur met broodjesbuffet, start programma om 18.30 uur met bijdrage van gedeputeerde Cultuur en Erfgoed Peter Drenth. Na een inspirerend plenair deel zijn er twee workshoprondes. Sluiting om 22.00 uur met informele nazit.

Workshops:

  • 1. De kerk is toch van de gemeenschap? Centraal staat wat willen we met het gebouw? Wie draagt het risico? Hoe hebben ze dit in Rekken aangepakt?
  • 2. Stappenplan hoe projectmatig werken aan herbestemming of medegebruik van het kerkgebouw
  • 3. Randvoorwaarden en beperkingen bij veranderend gebruik.
  • 4. Financiële aspecten bij overname van het kerkgebouw.
  • 5. Open vraag! In deze workshop word je eigen vraag besproken.

Aanmelden

Bij aanmelding graag invullen welke twee workshops je kiest. Er zijn geen kosten aan deelname!

Meld je je niet binnen 48 uur voor aanvang van de workshop af, dan brengen wij €15 in rekening.

logoSOGK_rgb_hires.jpg

Logo DKK DEF high.jpg

Logo Leefbaarheidsalliantie DEFDEF gemengd.jpg

logo provincie gelderland.png

Logo-Leader 2.jpg

logo Europees-landbouwfonds.jpg

Login

E-mailadres
Wachtwoord

Aanmelden nieuwsbrief

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel(s) (optioneel)
Achternaam
E-mailadres