Invulprotocol en coronaposter voor dorps- en buurthuizen

Alle artikelen
donderdag 28 mei 2020

Vanaf 1 juni

Buurt- en dorpshuizen mogen vanaf 1 juni weer open voor maximaal 30 mensen. Het is belangrijk dat zij een goed plan hebben om dat veilig te doen. Dorpshuizen.nl heeft in samenwerking met LSA een voorbeeldprotocol en een coronaposter ontwikkeld dat vrij te gebruiken is als leidraad bij de voorbereidingen. De versoepeling van de maatregelen is onder voorbehoud: het kan zijn dat richtlijnen van RIVM en de Rijksoverheid nog wijzigen of worden terug gedraaid.

Maak een protocol op maat

Buurt- en dorpshuizen bereiden zich voor om weer op te starten. Het invulprotocol laat zien waar aan gedacht moet worden en waar een beslissing over genomen moet worden om weer veilig open te gaan. Door alle punten en vragen te doorlopen, ligt er aan het eind van de rit een protocol op maat voor het buurt- of dorpshuis.

Het invulprotocol is uitgebreid. Bij elk onderdeel kan bekeken worden of het van toepassing is op het buurt- of dorpshuis. Zo niet, dan kan de desbetreffende alinea verwijderd worden uit het document. Buurt- en dorpshuizen kunnen ook zelf een onderdeel toevoegen dat (nog) niet in het invulprotocol staat.

Benodigdheden

Het protocol kan opgesteld worden met behulp van de volgende twee documenten.
1. Het invulprotocol
Het invulformulier is al opgemaakt als een protocol. Bovenaan kan informatie toegevoegd worden over de organisatie. Er is ook een plek om een eigen logo in te voegen. Het protocol is opgedeeld in zes blokken met telkens een aantal onderdelen waar een besluit over genomen moet worden om vast te leggen in dit protocol. Door alle stappen te doorlopen en antwoorden in te vullen, ontstaat een protocol op maat. (n.b. bij een oude versie van Word die .dotm-bestanden niet opent, kan beter dit bestand gedownload worden.)
2. De uitgebreide toelichting
Houdt dit document bij de hand bij het maken van het invulprotocol. Dat maakt het schrijven van een protocol makkelijker omdat…

  • er voorbeeldteksten uit gekopieerd kunnen worden voor het eigen protocol.
  • er meer informatie en extra bronnen te vinden zijn, bijvoorbeeld richtlijnen voor dagbesteding en mantelzorg.
  • er voorbeelden en foto’s te zien zijn van andere bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld van het aanbrengen van een bewegwijzering op de grond, of hoe een ruimte 1,5 meter-proof ingericht kan worden.

Mag het protocol gewoon gekopieerd worden?

Ja, dat is geen probleem. Het protocol zelf en de teksten die gebruikt zijn mogen gekopieerd en gewijzigd worden zodat er een draaiboek ontstaat dat past bij het eigen buurt- of dorpshuis.

Komen er nieuwe versies?

Naar verwachting zal dit invulprotocol een aantal keer bijgewerkt worden. Al was het maar omdat er nog wijzigingen en verduidelijkingen van de landelijke richtlijnen komen. Daarnaast gaan nu buurt- en dorpshuizen de deuren weer openen. Dat maakt ongetwijfeld duidelijk of het invulprotocol nog aangepast moet worden.

Tips, voorbeeld, idee

Wil je ook een tip, een goed voorbeeld of een idee doorgeven? Dat kan nog gewoon. Tips en reacties zijn zeer welkom! Mail deze naar vraagbaak@dorpshuizen.nl of info@dkkgelderland.nl. Bij het maken van een update van het document worden nieuwe reacties meegenomen.

Voorbeelden

Bekijk hier enkele voorbeelden voor protocollen rond de heropening:
Corona-protocol voor de corona-opening van Wijkgebouw De Slinger in Den Bosch
Corona-protocol Dorpshuis de Slenk
Logboek Zaal Dorpshuis de Slenk
Concept beleidsnotitie Dorpshuis ‘t Polderhuus
Concept coronaprotocol Dorpshuis in Tolbert

Coronaposter

In de afgelopen periode is er een coronaposter ontwikkeld. Deze posters in A3 en A1 formaat zijn gratis te downloaden en kunnen op strategische plekken in het buurt- of dorpshuis worden opgehangen.
Poster A4 formaat(28,7×21)
Poster A3 formaat (42×29,7)
Poster A1 formaat (60×84)

corona poster.jpg
plaatje-richtlijnen-560x434.png

LSA bewoners en dorpshuizen.nl werkten samen om het invulprotocol en de coronaposter te maken.

Login

E-mailadres
Wachtwoord

Aanmelden nieuwsbrief

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel(s) (optioneel)
Achternaam
E-mailadres