Brede Toegankelijkheid

Is het dorpshuis of wijkcentrum in jouw dorp écht voor iedereen toegankelijk?

Een dorpshuis of wijkcentrum staat graag open voor iedereen. Maar wat als iemand die slecht ziet die ene witte steunpaal over het hoofd ziet, omdat de muur erachter ook wit is? Of dat er wel een lift is, maar dat die achter een zware deur zit? Vaak denken we dat we alles goed op orde hebben, maar is dat wel echt praktisch voor de verschillende soorten bezoekers?

Wat is Brede Toegankelijkheid

Gemeenschapsvoorzieningen zijn breed toegankelijk als alle gebruikers, zowel mensen met als zonder beperking, naar eigen wens mee kunnen doen in hun directe leefomgeving

Brede Toegankelijkheid gaat over zes onderdelen

1. Fysieke toegankelijkheid – het gebouw
2. Bereikbaarheid
3. Informatieve toegankelijkheid
4. Digitale toegankelijkheid en website
5. Sociale toegankelijkheid
6. Financiële toegankelijkheid

Teams met ervaringsdeskundigen en adviseurs van Zorgbelang Inclusief en DKK gaan op pad om gemeenschapsvoorzieningen te testen op brede toegankelijkheid. Het panel bekijkt de locatie op alle onderdelen van brede toegankelijkheid en geeft ter plekke complimenten en tips ter verbetering. De ervaringsdeskundigen stellen na afloop van het bezoek een rapport op. Ook wordt meegedacht over de uitvoering van de aandachtspunten.

Een paar voorbeelden

  • Er staan veel spullen in de meest ruime mindervalidentoilet. Het is een opslagruimte geworden. Opruimen is meer dan een aanbeveling.
  • Zorg dat de naambordjes naast de deuren in goed leesbaar lettertype en lettergrootte staan.
  • Een contrastverschil tussen toiletbril en toiletpot is wenselijk voor mensen die slecht zien.
  • Het informatiebord aan de buitenkant van het gebouw was voor het testpanel niet duidelijk herkenbaar. Samen met de beheerder is naar het bord gekeken en zijn al tips gegeven hoe dit te verbeteren.  
  • In de centrale hal is de toegang vanuit de stoellift wat problematisch. Er moet nu in een S bocht naar een smalle opening worden gereden. Bij de stoellift moet de knop ingedrukt blijven. Dit is lastig voor iemand met een zware beperking. Het advies is om een tweede deur te openen.
  • Met een kleine aanpassing, bijvoorbeeld langs de zijpalen haakjes maken, kunnen kinderen en mensen in de rolstoel hun jas ook zelfstandig ophangen.
  • Een compliment voor de twee gastheren of gastvrouwen die altijd aanwezig zijn. Zij verwelkomen de soms aarzelende bezoeker en helpen mensen de drempel over.

Er zijn sinds de zomer van 2018 al meer dan 40 dorpshuizen en wijkcentra getoetst. Ook zijn er aanvragen om voor een verbouwing te komen toetsen.
Brede-toegankelijkheid.pdf

Wil jij ook je dorpshuis of wijkcentrum laten doorlichten of heb je vragen over de scan? Laat het weten via info@dkkgelderland.nl of bel 0314-631168.

Meer over Brede Toegankelijkheid?

Heeft u een vraag of probleem waar wij u mogelijk mee kunnen helpen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen

Login

E-mailadres
Wachtwoord

Aanmelden nieuwsbrief

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel(s) (optioneel)
Achternaam
E-mailadres