Fa. Lucassen Boomkwekerij

Locatie

Oude Zutphenseweg 6a
7251 JX Vorden
Omschrijving: 

lucassen boomkwekerijJan Lucassen, grondlegger van Firma Lucassen Boomkwekerij, is in 1994 al Vriend van de VKK geworden, omdat hij het erg belangrijk vond een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van de kleine kernen op het platteland. Daarnaast was hij destijds voorzitter van Kranenburgs Belang en daarmee is hij een echte man van het platteland.

Lucassen Boomkwekerij is in 1986 opgericht en het is een echt familiebedrijf. Op dit moment bestaat het bedrijf uit vier firmamenten, namelijk twee zonen, een dochter en een schoonzoon van Jan en zijn vrouw Stien. Jan zit zelf niet meer in het bedrijf, maar hij is er nog wel vaak te vinden en ‘doet nog wat’, zoals hij dat zelf bescheiden aangeeft. Het bedrijf levert boomkwekerijproducten zoals heesters en coniferen. Ook wordt er plantgoed opgekweekt zoals taxussen en prunussen.

Het bedrijf levert aan leveranciers die weer in heel Europa leveren. Ook wordt geleverd aan veilingen, collega boomkwekers, hoveniers en tuincentra. Er wordt dus niet aan particulieren verkocht en daardoor is er geen aanloop aan huis. Op dit moment is zo’n 5 ha grond in gebruik: een deel foliekassen en een deel containervelden. Bijzonder is dat het bedrijf voldoet aan de laatste milieunormen. Alles wordt volledig gerecirculeerd, wat onder andere betekent dat gewerkt wordt met een waterbassin en dat water wordt hergebruikt om te beregenen.

En dit alles door een uit de hand gelopen hobby van Jan Lucassen. Jan vertelt: “In 1977 konden mijn vrouw en ik op een landgoed een boerderij op erfpacht kopen. En ja, je moet wat als je er een beetje grond bij hebt. De één houdt van koeien, de ander van varkens. Wij houden van groen. Zo is het eigenlijk begonnen.” De groene vingers en de liefde voor planten is overgegaan van Jan en zijn vrouw op hun kinderen, die nu het bedrijf runnen.

Wat voor veranderingen ziet het bedrijf betreffende het groengebruik op het platteland? Jan vertelt dat de veranderingen in Nederland voor het bedrijf niet zo groot zijn. Op Europees niveau is er sinds het verdwijnen van het Oostblok zeker wel wat veranderd. Het animo is daar voor bepaalde soorten planten sindsdien zo groot, dat er niet altijd aan de vraag kan worden voldaan. Deze ontwikkeling is gunstig voor kwekers in Nederland en biedt hen nieuwe perspectieven.

Kortom, een bijzonder familiebedrijf met een gouden toekomst. Wij wensen hen heel veel succes toe!

http://www.lucassen-boomkwekerij.nl/intro.html 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners