Terugblik busexcursie Saerbeck

Op 14 april ging deze groep enthousiaste mensen met ons op excursie naar energie neutraal dorp Saerbeck! Het was een leerzame, inspirerende en gezellige dag! Er worden al gelijk allerlei tips en links over en weer uitgedeeld! Zoals:
www.duurzamedorpen.nl
http://communities-of-sustainable.eu
http://www.postcoderoos.com

Ludger Greiling, verantwoordelijk voor gebouwen en energiemanagement in Saerbeck hield een informatieve presentatie, hier te downloaden.

Deelnemer Frits van Merkesteijn maakte dit filmpje waarin hij in nog geen 5 minuten een mooie impressie van Saerbeck geeft. Inspirerend, bedankt! 

Welk Nederlands (Gelders!) dorp volgt als energie neutraal?

Om van elkaar te leren organiseert het Gelders Kennisnetwerk Leefbaarheidsinitiatieven dit jaar vijf dorpsbezoeken om bij elkaar ‘in de keuken’ te kijken. Het eerste ‘Kijkje in de Keuken’ op 14 april ging naar Saerbeck (Duitsland, 80 km vanaf Rietmolen), een energie neutraal dorp. Wat maakt Saerbeck een energie neutraal dorp? Guido Wallraven, (coördinator Saerbeck PLUS), deelt zijn opgedane kennis en ervaring met u.

Saerbeck Klimakommune (website)

Saerbeck (7200 inwoners) heeft al de nodige ervaring opgedaan met het CO2- neutraal maken van hun dorp. Er zijn de afgelopen jaren talloze projecten opgezet, zoals 7 windmolens, centrale verwarming van alle overheidsgebouwen een eigen GFT verwerkingsinstallatie, een groot zonnepanelen veld enz. Inmiddels leveren ze 4 tot 5 maal meer energie dan ze zelf nodig hebben. Zij zijn voorlopers in diverse hernieuwbare energievormen met stroom van de zon, de wind en biomassa. Wat erg inspirerend is dat het hele dorp betrokken is bij deze Klimakommune. Daarmee is Saerbeck een inspirerend voorbeeld voor dorpen in de wereld. Voor de diverse plannen is steeds gewerkt aan lokaal draagvlak en rendement voor de bewoners. Het doel van deze excursie is te leren van de Saerbeck Aanpak. Wat in Saerbeck kan , kan wellicht, op een iets andere manier, ook in een Gelders dorp.

Originele uitnodiging voor dit Kijkje in de keuken:

Na een inspirerende rondleiding en uitleg van Guido Wallraven gaan we dieper in op de mogelijkheden en kansen om je eigen dorp ook energieneutraal te maken. Wat kunnen we leren van de aanpak en ervaringen in Saerbeck.

Geef je zo snel mogelijk op, want vol is vol!

De Rietmolenbus telt 39 zitplaatsen. Deelnemers uit dorpen gaan voor bij over-intekening. De kosten voor busreis, catering en rondleiding in Saerbeck zijn €30,- per persoon. Na betaling van de factuur, die je ontvangt na aanmelding, sta je op de definitieve deelnemerslijst. De bus vertrekt exact om 8.30 uur. Zorg dus dat je op tijd bent. In café Rustoord staat een kop koffie of thee klaar! Mocht de bus vertrokken zijn dan ontvang je de bijdrage niet retour.

Details

Datum: Donderdag 14 april 2016
Tijd: 8:00 – 18.00 uur (vertrek met Rietmolenbus)
Plaats: Café Rustoord – Pastoor C.M. van Everdingenstraat 72, 7165 AL Rietmolen Aanmelden: Klik hier

Voor wie

Bestuursleden dorpsbelangenorganisaties, dorpshuizen, Kulturhusen en burgerinitiatieven, dorpscontactpersonen en overige geïnteresseerden.

Meer informatie

Stuur een mail naar DKK Gelderland (info@dkkgelderland.nl) of bel 0314-631168 

Date: 
donderdag, 14 april, 2016 - 08:00 tot 18:00

Locatie

Verzamelplaats Café Rustoord
Pastoor C.M. van Everdingenstraat 72
7165 AL Rietmolen
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners