DKK bestuurslid aan het woord: Nicolet Hoorn

In onze nieuwsbrief stellen we iedere keer een bestuurslid aan u voor in de rubriek 'van de bestuurstafel'. Je merkt het, dames gaan voor. Nadat Tinie het spits heeft afgebeten is dit keer aan het woord: Nicolet Hoorn.

We vragen haar over zichzelf te vertellen, te delen waar ze als DKK bestuurslid is geweest, de pareltjes te noemen die ze is tegen gekomen en haar tip voor dorps(huis)ontwikkeling.

 

Wie ben je?

Ik ben Nicolet Hoorn  en ik woon in Wezep, een kern van 15.000 inwoners in het noorden van de  provincie Gelderland.  In het dagelijks leven ben ik zelfstandig makelaar en taxateur Onroerend Goed. Daarnaast geef ik  voor de NVM les aan assistent makelaars, ben ik toezichthouder bij een woningbouwcorporatie en  ben ik als vrijwilliger betrokken bij een zorgboerderij. In maart 2013 werd ik bestuurslid van de Federatie Dorpshuizen. In de eerste jaren nam ik vanuit de federatie deel aan het landelijk overleg dorpshuizen.nl. Heel boeiend om al de initiatieven uit de verschillende provincies te kunnen overzien. Vorig jaar maakte ik ook deel uit van de werkcommissie die de fusie tussen de VKK en de FDG heeft voorbereid.

Waar ben je onlangs geweest in de functie van bestuurslid van de DKK?

In januari was ik aanwezig bij de opening van een dependance, c.q. congrescentrum bij kültürhüs De Talter in Oldebroek (zie artikel nieuwsbrief maart 2016).  Het is prachtig om te zien hoe daar vorm wordt gegeven aan “een huis van het dorp” onder het motto: “Samen ontmoeten, organiseren en werken”.  Elkaar ontmoeten bij allerlei activiteiten, verenigingen die er hun clubavonden organiseren, de bibliotheek die er gevestigd is, de sportzaal en de basisschool die bij te kort aan lokalen wat ruimte van het dorpshuis kan gebruiken. Er wordt gedacht in kansen en niet in beperkingen; naar het leggen van zo veel mogelijk verbindingen en dwarsverbanden. Dat werkt.

Wat zijn de pareltjes die je bent tegengekomen?

Mij inspireert nog steeds de aanpak van Frank Droste, directeur van het kültürhüs in Borne. Hij komt uit de horeca en maakte daar mee dat hij op een avond met 4 man werkte voor 1 tafeltje met 2 gasten.  Zijn motto naar zijn personeel was: zorg ervoor dat deze gasten zo enthousiast zijn dat we morgen het dubbele aantal gasten hebben.  En de avond erop weer.  Die formule zet hij voort in het kültürhüs . Zijn doel: zorg voor zoveel mogelijk contactmomenten. Als er een zaal leeg is kun je die huren op basis van 50-50 van de inkomsten. Dan kan ook een activiteit met 5 mensen winst opleveren, samen met wat extra omzet achter de bar. Die 5 mensen ontmoeten weer andere mensen en kunnen zo weer verbanden leggen. Iedereen die een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van het dorp en haar inwoners kan in het kültürhüs terecht. Hoe kleinschalig het initiatief ook is. Als de fanfare de zaalhuur voor repetities niet kan betalen krijgen ze een aangepast tarief en geven ze 1 maal per jaar een extra concert waarvan de opbrengst ten goede komt aan het kültürhüs. Daar geniet het hele dorp van. Door op een creatieve manier te kijken naar win-win situaties komt het dorp tot bloei.

Als je een tip mag geven aan dorpen en dorpshuizen, wat zou dat dan zijn?

De decentralisatie van zorg en jeugd biedt extra kansen voor dorps- en kültürhüsen. Maak daar gebruik van. Maar houdt daarbij wel het oorspronkelijke doel van het dorpshuis in het oog. In Wezep worden daar momenteel zoveel instanties bij elkaar gebracht dat er voor verenigingen geen plaats meer is. Dan maak je van het dorpshuis een sociaal bedrijfsverzamelgebouw. Echter gaat de oorspronkelijke doelstelling verloren, namelijk laagdrempelige bereikbaarheid van de instanties en veel ongedwongen contactmogelijkheden voor alle inwoners van het dorp.

Locatie

Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners