DKK zet Gelderland op de kaart van Netwerk Duurzame Dorpen

Netwerk Duurzame Dorpen brengt duurzame initiatieven uit heel Nederland in kaart, op dit moment al 184! Al deze initiatieven, specifiek gericht op dorpen en kleine kernen, zijn nu gebundeld op www.netwerkduurzamedorpen.nl. Mag uw project hieraan niet ontbreken? Voeg deze dan zelf toe op de site. Het is ook mogelijk om uzelf aan te melden als deskundige wanneer u uw kennis en ervaring wilt delen.
Help mee de kaart te vullen!

Voorbeelden van duurzame Gelderse initiatieven
Gelderland telt vele initiatieven, die goed in dit groeiende landelijke netwerk passen. Op de kaart op de website van het Netwerk Duurzame Dorpen (NDD) staan in Gelderland 9 dorpen vermeld: Ammerzoden met het project ontmoetingstuin voor allerlei doelgroepen. Duurzaam Renkum, een initiatief waarbij zes dorpen in de gemeente Renkum kennis vergaren en uitwisselen over de mogelijkheden op het gebied van  duurzaamheid. Nunspeet, waar een dorpstuin is opgezet waar op kleine schaal groenten en fruit worden gekweekt voor de lokale verkoop. En in Varik en Heesselt wordt onder andere gewerkt aan een Village Trade Center.

Nog niet compleet
Het is duidelijk, de projecten lopen zeer uiteen, maar het overzicht is nog lang niet compleet! Alleen al op gebied van duurzame energie zijn er bijna veertig initiatieven bekend bij de Gelderse Community of Practice (CoP) van de duurzame energie coöperaties. In sommige dorpen wordt gewerkt aan grote zonne-energiecentrales op scholen of boerenschuren, ergens anders maakt men werk van energiebesparing, en er zijn plaatsen waar over windenergie wordt nagedacht! Bijna ieder project heeft tegenwoordig een eigen site of facebookpagina maar er is zodoende ook weinig overzicht. Als je niet weet waar je naar moet zoeken, is het ook lastig vinden!

Het Netwerk Duurzame Dorpen is dé verzamelplek
Iedereen kan leren van de ervaringen van anderen. Juist dat is het doel van NDD. Het netwerk biedt een (internet) platform dat het makkelijk maakt om elkaar te vinden buiten bijeenkomsten om, kennis en ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Je kunt er niet alleen projecten vinden (of inschrijven) omtrent duurzame energie, maar ook op gebied van voedsel, wonen, zorg & welzijn of mobiliteit bijvoorbeeld.

DKK als steunpunt
In Gelderland faciliteert de DKK het NDD. Dit betekent dat wij initiatiefnemers in kaart brengen. We benaderen zoveel mogelijk initiatiefnemers persoonlijk en eventueel ondersteunen we hen bij de inschrijving op de website van NDD.
Duurzaamheid is één van de thema’s op onze website en het komt regelmatig aan bod in onze nieuwsbrief. Ook komt duurzaamheid vaak aan bod bij onze activiteiten (bijvoorbeeld tijdens de bestuurstraining op 4 oktober a.s.) of we zetten duurzaamheid zelfs centraal (bezoek aan Klima Kommune Saerbeck in april 2016). Ook in de dorpsplanprocessen laten wij de bewoners bewust stilstaan bij en nadenken over de mogelijkheden van duurzame ontwikkelingen voor hun dorp.

Laat uw project niet ontbreken!
Bent u betrokken bij een duurzaam (energie) project in eigen dorp of gemeente? Schrijf het dan in! Laat het project zien en deel ervaring met anderen! We helpen u graag bij het inschrijven. In de bijlage vindt u een folder waarin goed en duidelijk wordt uitgelegd wat het nut is van het Netwerk Duurzame Dorpen.

Als u vragen hebt, of uw dorp wil aanmelden, neem dan contact op met:

Lex Hoefsloot

lexhoefsloot@dkkgelderland.nl 

06-50653735

Locatie

Thema: 
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners