De Fruitmotor in de Betuwe

Niet al het fruit uit de Betuwe komt zo mooi van de bomen dat het direct de winkel in kan. Fruit dat zo misvormd is dat de winkelier het niet wil hebben (restfruit) wordt meestal in grote hoeveelheden naar het buitenland verscheept en daar tot sap of een ander product verwerkt. Dat is zonde, vindt de Fruitmotor, een stichting die zich inzet voor circulaire fruitteelt in de Betuwe. Zonde voor de teler, zonde voor de landbouwgrond en zonde voor de consument die een lekker lokaal product misloopt.

Betuwse cider

Daarom hebben ze zich een tijdje geleden afgevraagd: “kunnen we dat restfruit zelf niet verwerken tot een mooi product, met lokale partijen?”. En dat hebben ze gedaan. Misvormde appels uit de Betuwe worden nu door een lokale partij veranderd in een heerlijke Betuwse cider genaamd ‘De Krenkelaar’. Krenkelaar is de Betuwse benaming voor ‘fruit met een vlekje’. En ze zijn van plan om niet te stoppen bij appels, want de druiven zitten al bijna in het vat.

De opbrengst blijft in de regio

Het plan is om iedereen deel te laten uitmaken van het product, van de teler tot de consument. Dat betekent dat wanneer iemand het product koopt, ook de omgeving daarvan kan profiteren. Ook bij de verkoop wordt daar rekening mee gehouden, of het nou het plaatselijk restaurant is, of de dorpswinkel: de opbrengst moet in de regio blijven! En wat zou er mooier zijn dan in je eigen dorpshuis een drankje te kunnen drinken of schenken van fruit uit de achtertuin? Daarom kijken we vanuit de DKK naar de mogelijkheden om onze dorpshuizen en dorpen hiervan te kunnen laten profiteren. Er zijn al verschillende ideeën over hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen, maar het liefst horen we het van de dorpshuizen zelf. Dus heb je er oren naar om (in eerste instantie) een lekkere cider te kunnen schenken en tegelijkertijd je omgeving een stukje mooier te maken? Neem dan contact op met ons!

Dio Simmelink
info@dkkgelderland.nl

Afbeelding: 

Locatie

NL

Nieuws en informatie over dit project

Alle dorpshuizen in het Rivierengebied zijn van harte welkom op de verkenningsbijeenkomst om na te gaan hoe en in welke vorm de dorpshuizen een rol kunnen spelen als verkoop- en distributiepunt voor de streekproducten van de Betuwse Krenkelaar en hiermee de leefbaarheid (verenigingsleven) van het dorp te versterken.

 1 februari 19:30-21:30 in De Pluk te Geldermalsen

 

 

Kracht en initiatief van bewoners