Dorpscontactpersonen in Doornenburg: We leren nog steeds bij!

Sinds januari 2014 kent het Lingewaardse Doornenburg twee heel bijzondere inwoners: dorpscontactpersonen Geert (63) en Eveline Claassen (45). Dat zij dezelfde achternaam dragen is puur toeval, ze zijn geen familie van elkaar. Wel hebben ze veel gemeen, een groot hart voor Doornenburg, altijd veel vrijwilligerswerk gedaan en actief betrokken bij het verenigingsleven. Deze geboren en getogen inwoners waren altijd al volop bezig voor hun dorp. In dit interview delen zij hun drie jaar ervaring, tips en aanbevelingen met u!

Wat is Doornenburg voor dorp?

Doornenburg telt 2700 inwoners en een rijk verenigingsleven In het pas verschenen dorpsontwikkelingsplan staat dat Doornenburg door de ligging, maar zeker ook door de mensen die er wonen een speciale plaats inneemt in de Overbetuwe. De dorpelingen voelen zich echt ‘Doornenburger’, deze eretitel komt ook mensen toe die van elders in Doornenburg komen wonen. Het gevoel van eigenheid heeft zeker te maken met de wat geïsoleerde ligging, ingeklemd tussen de grote rivieren. Men kan rustig leven en wonen in Doornenburg. De rivieren hebben zowel het landschap als de bewoners gevormd: men maakte zich sterk om het water te temmen en veel Doornenburgers kunnen tegen een stootje, zij geven niet gauw op bij tegenslag. Hechte familiebanden en nabuurschap dragen ook in belangrijke mate bij aan de grote sociale cohesie. Veel Doornenburgers kennen elkaar en zorgen voor elkaar. De geborgenheid binnen de gemeenschap kleurt het leefklimaat in het dorp, dat door velen als plezierig en warm wordt beleefd.

 

(Kaart: Doornenburg in de Gemeente Lingewaard, tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal/de Nederrijn)

 

Waarom Dorpscontactpersonen in Doornenburg?

In 2013/2014 kon de Doornenburgse samenleving wel een steuntje in de rug gebruiken. De leefbaarheid stond onder druk vanwege vergrijzing, het sluiten van de katholieke kerk, teruglopend aantal leerlingen op de basisschool en het feit dat er geen nieuwbouwplannen uitgevoerd worden. Het Oranjecomité moest nieuw leven worden ingeblazen, er was geen ondernemersvereniging meer in dit bedrijvige dorp en er werden door diverse organisaties allerlei activiteiten voor ouderen georganiseerd, maar zonder afstemming. Vanuit een burgerinitiatief is budget verkregen van de gemeente Lingewaard en provincie Gelderland om twee dorpscontactpersonen in te stellen. Dit zijn aanjagers voor maatschappelijke en sociale initiatieven. 

 

Wie zijn de dorpscontactpersonen Geert en Eveline?

De omschrijving die aan het begin van dit artikel over de Doornenburgers werd gegeven past ook bij Geert en Eveline! Zij waren altijd al verbonden aan het vrijwilligerswerk en het verenigingsleven, van verkeerscoördinator tot biebouder, van voorzitter van het Schuttersgilde tot voetbaltrainer. Ze werden persoonlijk benaderd om dorpscontactpersoon te worden en zeiden gelijk ‘ja’! De vergoeding was een bijkomstigheid waardoor hun inzet minder vrijblijvend is dan vrijwilligerswerk en ze in de gelegenheid werden gesteld om overdag en ’s avonds, zowel in het dorp als daarbuiten op pad te gaan en met de mensen in gesprek te treden.

Wat doe je als dorpscontactpersoon?

“Mensen weten ons tegenwoordig te vinden. Wie met een vraag, idee, initiatief of wens rond loopt, komt naar ons om het te bespreken”, vertelt Eveline.
“En dan gaan we goed luisteren!”, zegt Geert vol overtuiging. “Luisteren naar initiatiefnemers en meedenken: is een idee haalbaar? Is het behapbaar voor de vrijwilligers? Door de jaren heen hebben we hier steeds meer feeling voor gekregen.”
Ze horen dus veel, deze twee. Goede ideeën maar ook problemen en hulpvragen. “Het is aangetoond dat mensen met een hulpvraag eerder een vrijwilliger benaderen dan een professional”, verklaart Eveline. “Wij signaleren dan ook heel veel, bijvoorbeeld op de koffieochtend of tijdens het samen eten dat twee keer per maand plaats vindt in het Ontmoetingscentrum. Deze informatie geven door aan professionele organisaties. We leren nog steeds bij over de mogelijkheden qua ondersteuning.”

(Foto: Met het moestuinproject leren kinderen in Doornenburg over eten en natuur)

Hebben jullie een speciale werkwijze?

“Ja, dorpscontacptersonen hebben vrijheid nodig om snel in te spelen op actuele vragen en ideeën. We hadden een projectplan waarmee we in 2014 zijn gestart en dat was een goede houvast. Bewoners wisten wat we gingen doen en we hadden concrete uitdagingen om resultaten mee te boeken. Maar nu moeten we flexibel zijn”, vertelt Eveline. “Onze rol is die van meewerkende vrijwilliger. We voelen ons absoluut niet meer, maar door de ervaringen die we de afgelopen jaren hebben opgedaan weten we steeds beter wat wel of niet werkt. Zonder belerend te zijn, geven we anderen het vertrouwen om het zelf te doen”, vult Geert aan.
Loslaten is wel moeilijk. Niet omdat er geen vrijwilligers zijn om het over te nemen, maar omdat deze twee enthousiastelingen alle projecten zo ontzettend leuk vinden!

En zijn er nog ambities?

“Jazeker! Ook na de vele successen die er al zijn gerealiseerd!”, antwoord Geert enthousiast. “Er is een leegstaand bibliotheekgebouw die we dolgraag zouden omvormen tot ruimte voor dagbesteding voor mensen zonder indicatie. Er is uit de hulpvragen gebleken dat ook veel mensen zonder indicatie aan activiteiten willen meedoen.” “Maar dan willen we wel wat meer doen dan kaarten en rummikuppen!”, zeggen de twee lachend, ze denken ook aan schilderen, klussen en tuinieren.

“Voor bewoners was het wennen aan onze rol, maar voor de gemeente is het ook wennen. Burgerparticipatie, mensen met initiatieven zouden beter gemotiveerd en gewaardeerd kunnen worden. Dat leidt tot zoveel moois!”, adviseren de twee. Het dorpsplan staat vol met speerpunten voor de toekomst waarmee vrijwilligers uit het dorp met ondersteuning van de dorpscontactpersonen aan de slag gaan.

 

Voor een verdere toelichting op hun werkzaamheden zijn Geert en Eveline altijd bereid om u te woord te staan of te ontvangen.

Kijk op http://www.stichtingleefbaardoornenburg.nl/dorps-contactpersonen/ voor hun contactgegevens.

 

Josien Durieux

 

Foto onder: Dorpscontactpersonen Geert en Eveline Claassen verdiept in het Dorpsontwikkelingsplan van Doornenburg

 

Locatie

Doornenburg Doornenburg
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners