Verkenningsbijeenkomst verkoop Betuwse Streekproducten in dorpshuizen

Alle dorpshuizen in het Rivierengebied zijn van harte welkom op de verkenningsbijeenkomst om na te gaan hoe en in welke vorm de dorpshuizen een rol kunnen spelen als verkoop- en distributiepunt voor de streekproducten van de Betuwse Krenkelaar en hiermee de leefbaarheid (verenigingsleven) van het dorp te versterken.

 1 februari 19:30-21:30 in De Pluk te Geldermalsen


De Betuwe staat bekend als innovatieve fruitregio. Maar de Betuwse fruittelers ervaren voortdurende druk op hun prijzen, waardoor overleven slechts mogelijk is door intensiever en grootschaliger te gaan produceren, met alle gevolgen van dien voor ons cultuurlandschap, bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit.
Een deel van het fruit dat de winkelier niet geschikt vindt om in de schappen te leggen noemen we krenkelaars, fruit met een plekje of een vlekje. Het ziet er niet mooi uit, maar is perfect van smaak en kwaliteit. Toch wordt daar niets mee gedaan en wordt het als restfruit afgevoerd.
 
Samen met de fruittelers, fruitverwerkers en afnemers in de Betuwe wil de Coöperatieve Betuwse Fruitmotor daar verandering in brengen door de handelsketen op een andere manier te organiseren. We willen een coöperatieve samenwerking met alle partners waardoor een eerlijke prijs mogelijk is voor alle deelnemers. Zie de website http://betuwsekrenkelaar.nl/. Download onder dit artikel de brochure.
De Fruitmotor laat in coöperatief verband het restfruit bij bedrijven in onze eigen regio verwerken en verkoopt de producten via slijterijen, horeca, retailers en dorpshuizen.
Dat levert innovatieve eerlijke en lekkere streekproducten op, waarmee we extra werkgelegenheid creëren en onze regio op economisch, sociaal en ecologisch vlak versterken.
 
Inmiddels is van het restfruit een heerlijke Betuwse Appelcider en alcoholvrije Appelsprankel gemaakt in de eigen regio. De extra inkomsten die de streekproducten opleveren, herinvesteert de teler in verduurzaming van zijn boomgaard. Met de restanten wordt samen met de HAS Hogeschool onderzoek gedaan naar nieuwe producten. Straks maken we ook producten van krenkelaars van ander fruit.
 
Graag willen we met u verkennen welke rol en onder welke voorwaarden een dorpshuis kan spelen om de Betuwse Krenkelaar te gaan distribueren en verkopen waarbij we een eerlijke marge kunnen geven dat ten goede komt van het verenigingsleven via het dorpshuis en daarmee de leefbaarheid versterkt.
Om hiervoor een goed concept te ontwikkelen, nodigen we graag de dorpshuizen in het Rivierengebied uit om mee te denken.
 
Interesse? Kom dan ook op 1 februari 19:30 naar De Pluk in Geldermalsen.  (Rijksstraatweg 64, 4191 SG Geldermalsen)
Maakt u gebruik van een navigatiesysteem? Voert u dan Rijksstraatweg 60 te Geldermalsen in (Brandweer), De Pluk is het naastgelegen gebouw. Dit adres wordt nog niet opgepakt door de navigatiesystemen.
 
Om een indicatie te krijgen van het aantal deelnemers stellen we het op prijs als u laat weten of u aan deze bijeenkomst zult deelnemen. Wilt u bij interesse hier klikken voor het aanmeldformulier? Voor vragen of opmerkingen kunt u mailen naar info@dkkgelderland.nl
 
Wie weet schenkt uw dorpshuis binnenkort het eerste streekproduct van de Betuwse Krenkelaar!

Date: 
woensdag, 1 februari, 2017 - 19:30

Locatie

De Pluk Geldermalsen
Rijksstraatweg 64
4191 SG Geldermalsen
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners