Collectieve Groene Energie acties: goed voor de eigen portemonnee en voor het Dorp

Energie kost geld. Dat geldt voor iedere huiseigenaar en elke huurder. Maar het geldt ook voor elk dorpshuis, sportvereniging, kerkgenootschap of andere dorpsorganisatie die een gebouw gebruikt.  De elektriciteitsrekening van een sportvereniging of een dorpshuis kan al snel in de duizenden euro’s per jaar lopen, en is daarmee vaak een belangrijke kostenpost op de exploitatiebegroting.

In steeds meer dorpen dringt het besef door dat meedoen aan groene-energie projecten wel eens goed voor de clubkas kan zijn. Als nieuwe intiatieven worden dit keer uitgelicht: Zonnecentrale Loenen en Mobiel Gedeeld Zieuwent


Zonnecentrale Loenen

In Loenen is het dak van de basisschool een zonnecentrale geworden waarmee de energierekening van de school een stuk lager geworden is. In dorpen als Wichmond en Zieuwent wordt met een deel van de winst een ‘dorpsfonds’ gevuld waarmee het dorp nieuwe projecten kan ondersteunen. In al deze dorpen en anderen wordt via de zogenaamde ‘postcoderoosregeling’ door de dorpsbewoners gezamenlijk geïnvesteerd in een groot collectief zonnedak. Voor de dorpsbewoners is dit financieel interessanter dan hun spaargeld op de bank laten staan, en zoals gezegd de dorpsgemeenschap wordt er ook beter van.

Via https://www.netwerkduurzamedorpen.nl/gelderland/loenen kunt u meer informatie hierover vinden.

MobielGedeeld Zieuwent

Zieuwent is het eerste dorp met elektrische deelauto! Vanaf vrijdag 9 september 2016 beschikt Zieuwent over een elektrische deelauto van MobielGedeeld! Met de E-Up is Zieuwent het eerste dorp binnen de pilot sociaal autodelen waar bewoners de beschikking krijgen over een volledig elektrische deelauto!
Het initiatief voor de deelauto komt van Zonnig Zieuwent, MobielGedeeld en Zieuwents Belang. Dankzij een eenmalige bijdrage van de gemeente Oost Gelre is er een dubbele laadpaal geplaatst op het dorpsplein waar dorpsbewoners met een elektrische auto gratis duurzame stroom kunnen tanken.


MobielGedeeld: voor mensen met én zonder rijbewijs
Iedereen kan lid worden van MobielGedeeld. Ook mensen die niet zelf een auto kunnen besturen. Zij worden gereden door vrienden, familie of vrijwilligers uit de buurt of de omgeving. Daarnaast is MobielGedeeld een goed alternatief voor de tweede auto of een mooie aanvulling op het openbaar vervoer. Geschikt dus voor jong en oud! Bovendien biedt het kwetsbare groepen toegang tot betaalbare deur-tot-deur mobiliteit.

Via https://www.netwerkduurzamedorpen.nl/gelderland/zieuwent/initiatieven/mobielgedeeld-zieuwent kunt u meer informatie hierover vinden.


Lex Hoefsloot

Locatie

Thema: 
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners