‘Mach mit!’ beste burgerinitiatief Kern met Pit

Gelderland weer op de kaart: Netterden wint Gouden Kern met Pit 2016! De DKK feliciteert iedereen die dit mooie project heeft mogelijk gemaakt!

'Mach mit!’ uit Netterden (Gelderland) heeft na de Gelderse trofee ook de nationale prijs gewonnen van Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd georganiseerd door KNHM. Het burgerinitiatief leert jonge kinderen Duits te spreken. Door het verkleinen van de taalbarrière, vergroten zij de leefbaarheid.

De vakjury en het publiek prijzen het initiatief dat contacten met leeftijdsgenoten net over de grens stimuleert. Mach Mit! ontving een bedrag van drieduizend euro en de felbegeerde Gouden Pit. Annemarie Jorritsma, voorzitter van KNHM, maakte de winnaar op 25 maart bekend tijdens het eerste 'We doen het zelf wel' Festival in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

"Dit is een droom die uitkomt", zegt Christa van Dee, een van de initiatiefnemers van Mach Mit!.  "Netterden heeft maar een kern van 480 inwoners en we moesten opboksen tegen veel grotere kernen in Nederland. De weg hiernaartoe was niet altijd makkelijk, dus dit is de kers op taart. Ik hoop dat in de toekomst iedereen zich realiseert dat de grensstreek, van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg, de poort tot Europa is."

De tweede prijs ging naar ‘Het Luuëkerpârk’ in Weert (Limburg), die een gedeelte van het voormalige sporthalterrein omtoverde tot een multifunctioneel groen park voor jong en oud. ‘Natuurspeeltuin Sint Michielsgestel (Noord-Brabant) won de derde prijs met de metamorfose van een braakliggend terrein tot een speeltuin die gebruik maakt van de aanwezige natuur.

Daarnaast heeft 'It Trefpunt' uit Friesland een extra geldprijs binnengehaald door op ludieke wijze nog zoveel mogelijk stemmen van de festivalgangers te bemachtigen.

Actieve burgers
KNHM organiseert al bijna 40 jaar de wedstrijd Kern met Pit. De uitdaging staat centraal: bedenk een initiatief dat ten goede komt aan je straat, buurt of wijk en zorg ervoor dat je het idee binnen een jaar verwezenlijkt. Inmiddels hebben al duizenden bewonersgroepen met succes aan Kern met Pit deelgenomen. In 2016 hebben ruim 100 groepen hun doel bereikt. De deadline helpt hierbij als extra stimulans. Ook coachen de vrijwillige adviseurs van KNHM de bewonersgroepen en is er volop gelegenheid om ideeën uit te wisselen met andere deelnemers. Deze ingrediënten geven veel initiatieven net dat beslissende zetje.

Tv-uitzending
De deelnemers aan de wedstrijd Kern met Pit staan niet alleen. Enthousiaste mensen in alle delen van het land nemen het heft in eigen hand. Omroep Human volgde verschillende initiatieven waarbij actieve burgers zelf vorm geven aan hun gemeenschap, dorp of buurt. Deze lokale helden zijn samen met de Kern met Pit-prijsuitreiking en andere highlights van het We doen het zelf wel Festival, terug te zien in een uitzending door omroep Human op zaterdag 15 april omstreeks 13.45 op NPO 2.

Tekst en foto: http://www.kernmetpit.nl/Netwerk+en+kennis/in+the+spotlight/730258.aspx

Zie ook: http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2130934/Prijs-voor-Duitse-les-op-basisschool

Date: 
zaterdag, 15 april, 2017 - 13:45

Locatie

Netterden Netterden
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners