Beltrum toekomstbestendig

Jongeren en ouderen de mogelijkheid bieden om in de toekomst in het dorp of buitengebied van Beltrum te blijven wonen. En alle voorzieningen die er nu zijn behouden. Niet door een bureau of de gemeente bedacht, maar door de Beltrumers zelf. Dat is kortgezegd het streven van Bas Hommelink, voorzitter van het Kulturhus  en initiatiefnemer van pilot Beltrum.

Met de aftrap van de pilot in de kapel van de Hassinkhof in Beltrum is een langgekoesterde wens van hem in vervulling gegaan. “Ik vind het leuk en Beltrum verdient het”, zegt de 36 jarige voorzitter.

Brengen en halen

Hommelinks enthousiasme en gedrevenheid werkt aanstekelijk. Samen met Lissa Pape van Raad van Overleg (voor de jongeren) en Leo te Woerd (voor de ouderen) hebben ze eerst een enquête gehouden en het voor elkaar gekregen dat dit initiatief nu wordt opgepakt in vorm van een proefproject. In samenwerking met de gemeente Berkelland, de Wooncorporatie ProWonen, Bouwend Nederland en onder begeleiding van Koöperatieve Architecten Werkplaats (KAW) zijn de eerste stappen gezet.

 “Ik geloof heilig in het principe van brengen en halen”, merkt hij later op. “Als je altijd maar zit te zeuren, dan krijg je niets gedaan. We hebben eerst zelf een enquête onder de jongeren gehouden. 65 jongeren hebben aangegeven dat ze in Beltrum willen blijven wonen. Dit geldt ook voor de ouderen. En daarmee zijn we naar de gemeente gegaan en hebben we het met wethouder Patricia Hoytink bespreekbaar gemaakt”.

Bas Hommelink: “Stap voor stap willen we komen tot mogelijke oplossingen voor de toekomst”

Huizen slopen of omvormen        

Uit de enquête onder 65 jongeren werd duidelijk dat de jeugd heel graag in Beltrum wil blijven wonen. “En de eerste bijvangst hebben we nu al”, legt Hommelink uit, ”een groep van 10 jongeren heeft zich verenigd in het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en gaat samen op het ABTCA-terrein woningen bouwen. Dit was binnen de toegestane woningaantallen van de overheid nog mogelijk. Voor de overige starters die ook een huis willen, gaan we samen uitzoeken of we de bestaande woningen bijvoorbeeld kunnen slopen, renoveren of verduurzamen. Een vorm van doorstroming tussen jong en oud, waardoor iedereen kan blijven wonen in Beltrum. En dan ontstaat er een project binnen een wijk. Het komende jaar gaan we het binnen de pilot over dat soort initiatieven hebben.”

Ouderen naar kern

Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft van de 30 jongeren in het buitengebied willen wonen. Hommelink: “Dit moeten we gaan faciliteren. In het Beltrums buitengebied wonen circa 1600 mensen en door de vergrijzing komt daar op termijn een hele groep ouderen  die wellicht willen terugkeren naar de kern Beltrum. Dichtbij de supermarkt, dichtbij de zorg. Voor de ouderen die nog te goed zijn voor een verzorgingshuis en waarvan hun huis te groot is, kunnen we een overgangsfase creëren zodat ze straks niet elders buiten Beltrum hoeven te wonen. We hebben er ook voor gezorgd dat we het verzorgingshuis/verpleeghuis de Hassinkhof in de kern konden behouden, met de zorg van Marga Klompé”.

Blauwdruk voor initiatieven

Dit zijn de eerste stappen voor Beltrum en het komend jaar komt er steeds meer duidelijkheid. Hommelink gelooft dat er mooie initiatieven gaan ontstaan als mensen maar aangeven wat hun behoefte is en samen eraan willen werken.  “Er is geen blauwdruk voor dit soort zaken aan te geven. In een dorp moeten er vanzelf natuurlijke leiders opstaan die vanuit hun hart, passie en gedrevenheid iets oppakken. Dit is een mooie kans voor Beltrum. Samenwerken brengt ons verder en geeft nieuwe energie!”

 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je een vraag? Neem dan contact op met Bas Hommelink, tel 06-28845561.

Locatie

Beltrum Beltrum
Thema: 
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners