Geesteren Mooiste Plaats van Gelderland 2017!

Je doet voor de eerste keer mee aan het programma Zomer in Gelderland en wordt gelijk eerste! Wat doet dat met een dorp? We gingen op bezoek in Geesteren bij coach Wily Erinkveld, teamlid Alex Arentsen en Rick Lubberdink, secretaris van Geesterens Belang.

Al in het voorjaar worden dorpen benaderd door Omroep Gelderland met de vraag of ze willen meedoen aan het feestelijke programma Zomer in Gelderland. Zomer in Gelderland is een tour langs 15 dorpen die strijden om de titel Mooiste plaats van Gelderland. Op 24 augustus deed Geesteren mee en eindigde bovenaan het klassement. Na de laatste uitzending die plaatsvond in Halle-Heide was de overwinning bezegeld en barstte voor de tweede keer een groot feest los in dit Achterhoekse dorp!

 

 

Wie heeft ‘ja’ gezegd op de vraag om mee te doen?

Rick: “De vraag kwam bij Geesterens Belang binnen, maar evenals twee jaar geleden zagen we zelf geen kans om Zomer in Gelderland te organiseren, we hebben het al druk genoeg met allerlei zaken voor het algemeen belang. We zijn daarom op zoek gegaan naar iemand die de kar wilde trekken, een enthousiaste organisator.”

Wily, dat was u! Hoe ging dat? 

Wily: “Ik zei gelijk ‘ja’. Bij de Melktap ben ik al bekend met het organiseren van allerlei activiteiten en voor Geesteren leek het me geweldig om samen iets te organiseren en ons dorp positief op de kaart te zetten.”
Alex: “Toen Wily mij in het team vroeg zei ik gelijk ‘dat doen we’! We hadden al vrij snel hetzelfde doel voor ogen, namelijk om met Zomer in Gelderland het hele dorp te betrekken en te verbinden. Van jong tot oud, mannen, vrouwen en alle verenigingen.”

Hoe begin je aan Zomer in Gelderland en wanneer?

Wily: “Samen met Alex ben ik begonnen om een lijst te maken van mensen die we in het team wilden. Ongeveer een week voor Pasen hadden we zo’n 70 namen op papier. Mensen die we allebei in onze lijst hadden staan vroegen we als eerste en iedereen zei ‘ja’! Binnen mum van tijd stond er een gemixt team van 10 personen klaar.”

Alex: “Je weet nog niet welke opdrachten je precies krijgt, die komen pas op de dag van de uitzending zelf. Maar er zit altijd een toneelstuk in, je moet je dorp laten zien in de vorm van een parade en er wordt een promotiefilmpje gemaakt. Van tevoren konden we dus al het een en ander voorbereiden zoals een toneelgroep vormen, decorbouwers vinden, een thema voor de parade bedenken en een inventarisatie maken van de pareltjes van ons dorp voor het filmpje.”

Wat is de kracht van Geesteren om op nr 1 te eindigen denken jullie?

“Oh, je wilt jezelf natuurlijk niet op de borst kloppen, maar onze kracht was denk ik wel dat we alle buurten enthousiast mee kregen”, vertelt Wily. “Ons thema voor de parade was ‘Geesteren wordt gedragen door jong en oud’ en dat werd uitgebeeld door foto’s die door buurtbewoners in een grote fotocollage werden geplaatst.” Rick: “13 buurten, dus 26 foto’s, 1 plek in het midden werd vrijgehouden voor het wapen van Geesteren. Echt mooi om de verbondenheid op deze manier uitgebeeld te zien.”
Alex: “Door de vraag om twee karakteristieke foto’s in te leveren, ontstond al ruim voor de uitzending reuring in de buurten omdat de mooiste plekken en mensen werden voorgesteld. Alle suggesties zetten we door naar een fotograaf met aan hem de ‘eer’ om een keuze te maken”.

“Niet alles zelf doen, maar vertrouwen dat het dorp het zelf doet, is een manier om zelf het hoofd koel te houden”, vult Wily aan. “Datzelfde deden we met het lied. Er is een schitterend lied over Geesteren geschreven en door twee jonge meiden gezongen. We hoorden het pas voor het eerst op de dag van de uitzending, maar dat is zeker niet de laatste keer!”

“Ons geluk was ook dat we in de laatste week aan de beurt waren. We konden van alle deelnemers leren en we stonden in het publiek toen Haarlo aan de beurt was, onze buren! We zagen het feest daar en organiseerden alvast ons eigen vrijwilligersfeest twee dagen voor de uitzending. Dit heeft ook echt de sfeer neergezet en de motivatie versterkt om te winnen!” Vertelt Wily. “Wat mij ook opviel was de geweldige PR en communicatie met alle inwoners”, vult Rick aan. “Er werd geflyerd in het dorp maar ook op de weekmarkt in Borculo, mijn vrouw heeft de Facebookpagina bijgehouden, er werden nieuwsbrieven verstuurd, dus het was het niet te missen!”

Hoe kijk je erop terug?

“Het enthousiasme heeft mij positief verrast”, vertelt Wily. “Het hele dorp deed mee maar ook familie uit Ulft die uit interesse langs kwam, stond op 24 augustus het decor te schilderen! Als ik terug denk aan al die inzet en ideeën, iemand die op de fiets even snel wat thuis ophaalt voor een kostuum, dan krijg ik nog kippenvel… Er zit veel meer in het dorp dan we denken!”

 

Alex: “Wat ik vooral bijzonder vond was dat mensen een dag vrij namen om mee te doen, van bestuursleden van Geesterens belang tot een survivalexpert die hielp om onze burgemeester van de kerktoren te laten abseilen! Ook waardering voor de burgemeester natuurlijk, die dit ondanks zijn hoogtevrees maar liefst twee keer heeft gedaan!”

“Maar”, glundert Wily, “De dag ná onze uitzending was bijna nog mooier, want pas na de laatste uitzending van Zomer in Gelderland werden we definitief winnaar. Maar we hadden alles opgeruimd, de tap was weg, het plein was weer leeg. Toch kwam er een scherm om live mee te kijken, er kwam muziek en voordat we het wisten stonden er 600 mensen op het plein om de uitslag te volgen. Toen bleek dat wij Zomer in Gelderland hadden gewonnen, gingen mensen ons, maar ook elkaar feliciteren. Het leek wel oud en nieuw!” [wist u trouwens dat Geesteren al sinds 1928 op een unieke manier het oude jaar uit- en het nieuwe jaar inluidt? Kijk de uitzending terug en u zult het horen bij 12:15!]

Leer je je dorp beter kennen door Zomer in Gelderland?

“Ja”, zegt Alex, “Als ik denk aan de opdracht om de pareltjes van ons dorp door te geven voor het promotiefilmpje, dan hebben we daarvoor echt gezocht naar bijzondere dingen. We hebben daardoor ook verrassende contacten gelegd met mensen waarmee je anders niet zo gauw spreekt. Je moest unieke dingen bedenken omdat Omroep Gelderland niet 10 keer een pluktuin wil filmen natuurlijk.”

Wat ga je doen met het prijzengeld?

“We hebben een mooi bedrag binnengehaald voor Geesteren. Omdat we niet verbonden zijn aan een vereniging en het hele dorp wilden bedanken hebben we op 10 september een dorpsbrunch georganiseerd”, vertelt Wily. Alex: “Met 650 deelnemers, veel vrijwilligers, goede samenwerking met de horeca en een dak boven ons hoofd was het een geweldige dag!”. Wily: “Van het prijzengeld konden we € 500,- schenken namens het dorp aan de stichting Metakids. Deze organisatie zet zich in om stofwisselingsziekten behandelbaar te maken. Helaas hebben wij twee jaar geleden een dorpsgenootje verloren aan deze ziekte, zijn vader deed verhaal tijdens de uitzending.”

 

 

Meer over Zomer in Gelderland: http://www.omroepgelderland.nl/zomeringelderland

Josien Durieux

Locatie

Geesteren Geesteren
Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners