BTW terugvragen op aanleg zonnepanelen: denk er goed over na!

Zonnepanelen op het dak van een dorpshuis leggen is een goede manier om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid. Besturen krijgen daarbij vaak de tip om de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen. Maar voordat je dit gaat doen als dorpshuis, moet je goed nadenken voordat je echt de BTW gaat terugvragen, want dit kan vervelende gevolgen hebben.

De teruggave-regeling van de BTW bij de aanschaf van zonnepanelen is voornamelijk interessant voor particulieren. In het jaar van de aanschaf kun je dan namelijk de BTW terugvragen en vervolgens kun je vanaf het jaar daarop vrijstelling vragen voor de btw-verplichting, omdat je onder de kleine ondernemersregeling valt. De kleine ondernemersregeling is echter alleen van toepassing voor natuurlijke personen. Een dorpshuis is over het algemeen een vereniging of stichting en die kan deze regeling dus niet toepassen.

Als het dorpshuis al BTW-plichtig is, dan is er op zich geen probleem. Je vraagt de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug, daar staat tegenover dat je per jaar een forfaitair bedrag aan BTW moet afdragen over de opbrengst van de zonnepanelen.

Als het dorpshuis nog niet BTW-plichtig was, dan zou je er voor kunnen kiezen om wel de BTW terug vragen. Dit betekent echter dat je BTW-plichtig wordt en ook de daaropvolgende jaren BTW-aangifte moet doen. Je kunt hiervoor geen vrijstelling meer krijgen. Het eerste jaar heb je dan wel een voordeel, maar dit voordeel betaal je in de jaren daarop weer terug aan de belastingdienst, omdat je elk kwartaal BTW moet betalen.

Conclusie

Ben je als dorpshuis niet BTW-plichtig, vraag dan ook geen BTW terug bij de aanschaf van zonnepanelen! Hou hier bij voorbaat rekening mee bij het opstellen van de begroting!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Locatie

Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners