Naar buiten? Ga voor een klompenpad!

Het voorjaar is weer in volle bloei, fijn om lekker naar buiten te gaan. Dwars door de natuur struinen of een uitgestippelde route volgen. Wist u dat er al meer dan 105 klompenpaden zijn, die vooral over onverharde wegen en langs boerenerven en landgoederen voeren? Op klompenpaden.nl vindt u alle routes en info.

Er worden regelmatig nieuwe klompenpaden geopend, zoals het Doddendaelpad in Beuningen, het Ugcheler Markepad of het Boereneschpad in gemeente Berkelland. Bij de ontwikkeling van veel paden zijn Dorpsbelangenorganisaties van deze kleine Kernen betrokken.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. De vrijwilligers worden begeleid door SLG en ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Zelf een klompenpad ontwikkelen?

Geïnspireerd om zelf een klompenpad te organiseren in uw omgeving? Op de website van klompenpaden vindt u de contactgegevens van de personen die u daarbij kunnen ondersteunen.

Locatie

Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners