Langer thuus genomineerd voor Brandweerprijs

DKK en de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland zijn er trots op dat we dit jaar een nominatie mochten ontvangen voor de Jan van der Heydenprijs voor het project ‘Langer thuus’. In dit project wordt in acht gemeenten in de Achterhoek een pilot uitgerold waarmee ouderen de mogelijkheid krijgen om langer zelfstandig en veilig thuis te kunnen wonen.

De gemeenten volgen hierbij het voorbeeld van een succesvolle proef die in 2017 in Winterswijk is uitgevoerd. Tijdens deze proef zijn 40 woningen van kwetsbare ouderen in het buitengebied voorzien van slimme sensoren die gekoppeld zijn aan de alarmering van een sociaal netwerk van buurtbewoners, familie en/of mantelzorgers.

De resultaten van deze proef waren zo positief dat in 2018 bij duizend huishoudens in de Achterhoek slimme sensoren  als rookmelders en beweging sensoren worden aangebracht. De afspraken voor deze uitrol zijn vastgelegd in een convenant. Deelnemers aan dit project zijn: Gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, DKK,  Consortium Leefsamen, Innovatiehub,  Kruiswerk Achterhoek Liemers en De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Stemmen kon van 2 tot 10 oktober

De Jan van der Heydenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het meest innovatieve idee. De winnaar ontvangt een geldbedrag dat kan worden gebruikt om het idee landelijk uit te rollen. Op het Brandweercongres dat op donderdag 11 en/of vrijdag 12 oktober in Zaandam wordt georganiseerd, wordt de uiteindelijke winnaar gekozen.

Jan van der Heyden

De prijs is genoemd naar de uitvinder, schilder, schrijver en fabrikant Jan van der Heyden. Van der Heyden is de belangrijkste figuur uit de geschiedenis van de Nederlandse brandweer. Hij is de uitvinder van de brandspuit met brandslang. Van der Heyden publiceerde bovendien een boek waarin hij zijn uitvinding met prachtige prenten aanprees. Het was het eerste Nederlandse brandweerboek. Verder hervormde en reorganiseerde hij na de introductie van zijn brandspuit in Amsterdam de lokale brandweer. Tenslotte begon hij een fabriek voor brandspuiten in Amsterdam. Zijn slangenbrandspuit bleef tot in de 19e eeuw de standaard.

Locatie

Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners