Gezocht: vrijwilligers aan de keukentafel

In de Gelderse Vallei start binnenkort een project waarbij vrijwilligers aan de keukentafel advies geven aan eigenaren van een asbestdak. Voor dit project worden mensen gezocht die na een korte training en tegen een kleine vergoeding met dakeigenaren in gesprek willen gaan.

Met ingang van eind 2024 zijn asbestdaken in Nederland bij wet verboden. Dat betekent dat niemand na 2024 een asbestdak meer mag hebben. Dit verbod moet mens en milieu beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Hoe ouder een asbestdak is, hoe meer het slijt en verweerd raakt. Het vrijkomen van asbestvezels is met het blote oog niet zichtbaar. Een verweerd asbestdak kan daardoor het milieu vervuilen en levert gevaar op voor de leefomgeving. Het vervangen van daken, en zo mogelijk het plaatsen van zonnepanelen op het nieuwe dak, is een verantwoordelijkheid van de eigenaar.

In de Gelderse Vallei wordt gestart met een versnellingsproject, waarin wij samenwerken met de gemeenten, de regionale omgevingsdienst en LTO Noord. Voor dit project zijn we op zoek naar betrokken vrijwilligers (m/v). Een vrijwillige asbestcoach voert (keukentafel)gesprekken met eigenaren van een dak met asbest. Het doel van de gesprekken is informatie geven en werken aan de bewustwording, dat maatregelen noodzakelijk zijn. Een gesprek mondt zo mogelijk uit in een afspraak, dat de dakeigenaar de dakbedekking laat onderzoeken door een professional en bij aanwezigheid van asbest dit laat saneren door een daartoe aangezocht bedrijf. Door samen te werken bij de verwijdering worden kosten bespaard.

Vind u het leuk en belangrijk om andere mensen op weg te helpen? Het is vooral belangrijk dat u het leuk vindt om met andere mensen in gesprek te zijn en dat u hier tijd voor hebt. Meld u aan via info@dkkgelderland.nl.  Voor vragen kunt u contact opnemen met het DKK-kantoor, telefoonnummer 0314-631168.

Locatie

Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners