Bewonersgroep ontwikkelt zelf het Hart van Heteren

In veel kleine kernen is het een bekend verhaal: functies verdwijnen uit het dorp, met als gevolg minder leefbaarheid, minder mensen en minder winkels. Belangrijke oorzaken zijn de hoge vierkante meterprijzen en ouderwetse financieringsmodellen. In Heteren zouden nieuwbouwplannen voor een winkelhart plaats gaan maken voor woningbouw. Een groep bewoners besloot een stichting op te richten om zelf het retailvastgoed in de kern te exploiteren. Er zijn ruim twintig winkeliers serieus geïnteresseerd om een winkel te openen, de bewoners zijn razend enthousiast, maar duurzame financiering is nu het grootste struikelblok.

Het huidige zakelijke financieringsstelsel in Nederland is gebaseerd op snel winstbejag: 10-jarige leningen met liefst zo’n hoog mogelijk rendement. Dit leidt tot onbetaalbaar hoge vierkante meterprijzen, die in de kleine kernen even hoog zijn als bijvoorbeeld in de binnenstad van Arnhem.

Door internet is de Retail definitief veranderd en moeten ondernemers het anders aanpakken. De terugverdientijd van investeringen voor winkeliers is hierdoor opgelopen. In Nederland lopen nog heel veel ondernemers rond met goede internetproof Retail-concepten voor kleine kernen. Ze haken echter af, als ze horen van de hoge vierkante meterprijzen tot soms ver boven de 150 euro.

Dit was ook in Heteren het geval. Bijna kreeg het dorp een hart zonder winkels. Het nieuwbouwplan zou omgezet worden naar alleen woningen. Gelukkig zagen een aantal lokale professionals dit probleem in en gingen als vrijwilliger samen met de gemeente en provincie aan de slag om hun laatste kans te benutten voor in kloppend Hart in Heteren.

Stichting

Ze hebben inmiddels een stichting opgericht met als ideële doelstelling om de leefbaarheid van hun dorp duurzaam te verbeteren. De Stichting koopt het vastgoed aan en verhuurt en verkoopt het aan ondernemers. Ze organiseert van haar winsten activiteiten op het dorpsplein en doet aan collectieve inkoop en marketing. Ze zijn er in geslaagd om voldoende geïnteresseerde ondernemers en appartement-eigenaren te vinden. Ook de lokale bevolking staat inmiddels massaal achter het plan.

De vraag is er, de projectontwikkelaar wil het bouwen, de gemeente en de provincie helpen actief mee. Het grote probleem is nu het vinden van duurzame financiering. Alleen bij leningen met een looptijd tussen de 20 en 30 jaar komen er vierkante meterprijzen die passen bij kleine kernen. Leningen met een looptijd van 30 jaar zijn heel normaal voor huizenkopers, maar helaas nog niet voor retail.

Hart van Heteren zou wel eens de eerste blauwdruk kunnen worden in Gelderland hoe je vanuit burgerkracht een alternatief financieringsmodel kunt ontwikkelen en hoe je de leefomgeving in kleine kernen op het platteland in het internet-tijdperk kunt revitaliseren.

Lees meer op de website van Hart van Heteren.

Locatie

Deel: 

 

 

Kracht en initiatief van bewoners