Leefsamen

leefsamen poster.jpg

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Dit is vaak de wens van ouderen zelf. Echter, thuiswonende ouderen vragen meer zorg in eigen huis en lopen een groter risico om slachtoffer te worden van inbraak en brand. In het buitengebied van Winterswijk zijn positieve ervaringen opgedaan in een pilot waarbij familie, buren en mantelzorgers worden gealarmeerd door ‘slimme sensoren’ in geval van een calamiteit. Een prachtig voorbeeld van nieuw noaberschap! Deze werkwijze wordt uitgerold bij 1.000 huishoudens.

Achterhoek

In acht gemeenten in de Achterhoek krijgen ouderen de mogelijkheid om langer zelfstandig en veilig thuis te kunnen wonen. De gemeenten volgen hierbij het voorbeeld op van een succesvolle proef die in Winterswijk is uitgevoerd. Tijdens deze proef zijn 40 woningen van alleenstaande ouderen in het buitengebied voorzien van slimme sensoren die gekoppeld zijn aan de alarmering van een sociaal netwerk van buren, familie en/of mantelzorgers.

Convenant

De resultaten van deze proef waren zo positief dat begin 2019 bij duizend huishoudens in de Achterhoek slimme sensoren als rookmelders, inbraakalarm en een paniekknop worden aangebracht. De afspraken voor deze uitrol zijn vastgelegd in een convenant. Samen met zeven gemeenten in de Achterhoek heeft Vereniging DKK een LEADER-subsidie aangevraagd. Cofinanciers zijn naast de kapitalisering van vrijwilligersuren, bijdragen van Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland, Rabobank Noord-Oost Achterhoek, fonds RCOAK, Gerrit Heezen Fonds van Kruiswerk Achterhoek en Liemers en sponsoring van AVDD.

De deelnemende partners zijn

Meer informatie over het project?

LEADER-logo CMYK.jpg

LEADER  logo europa flag_yellow_high.jpg

logo provincie gelderland.png

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling Europa investeert in zijn platteland.

Login

E-mailadres
Wachtwoord

Aanmelden nieuwsbrief

Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel(s) (optioneel)
Achternaam
E-mailadres