Actief Burgerschap

Als het erom gaat weten inwoners het beter dan het ministerie

Mocht iemand zich nog afvragen of je als inwoners het verschil kan maken, dan hebben de mensen die zich vanaf begin dit jaar druk hebben gemaakt over de uitbreiding van het vliegveld Lelystad het bewijs wel geleverd.

De Stichting HoogOverijssel en de stichting Red de Veluwe hebben samen bereikt dat het ministerie tegenover de Tweede Kamer heeft moeten toegeven dat het op cruciale punten fout zit. Dat de inwoners, georganiseerd in deze stichtingen, het beter weten dan het ministerie.

Beltrum haalt finale dorpsvernieuwingsprijs LVKK

De Landelijke Vereniging Kleine Kernen looft elke twee jaar de Dorpsvernieuwingsprijs uit aan dorpen die zich inzetten voor de leefbaarheid. In 2017 deden uit onze provincie Beltrum, Spijk en Wapenveld mee. Beltrum haalde de finale en won een geldprijs. Gefeliciteerd! De jury was vooral onder de indruk van hun Collectief Particulier Ondernemerschap om jongeren meer kansen te bieden om zich in het dorp te vestigen en de energie coöperatie. De winnaar van de prijs was Witteveen (Drenthe).

Nieuwe voorwaarden VSB-fonds

Mens en Maatschappij! Ook het VSB fonds gaat meer aandacht geven aan projecten die zich richten op actief burgerschap. Mensen en organisaties die zich inzetten voor anderen en de omgeving kunnen een aanvraag doen bij dit fonds, voor subsidie of ondersteuning.
Per 15 november gelden er nieuwe voorwaarden voor het aanvragen van subsidies.

Bewonersbudget van 1,5 % van de gemeentebegroting

Op 25 september vond de afsluitende bijeenkomst plaats van de leerkring Dorps- en wijkdemocratie, onderdeel van de Democratic Challenge. Een gezelschap afkomstig uit alle windstreken van Nederland, was te gast in gemeentehuis Neerijnen. Deze gemeente (12.360 inwoners) stelt een bedrag van € 400.000,- per jaar beschikbaar voor bewonersinitiatieven (ca. 1,5% van de gemeentelijke begroting). Zie hier de spelregels en de procedure (op 1 A4). Een voorbeeld voor andere gemeenten... 

Geef uw gemeenteraad een cadeau!

Ter verrijking van partijprogramma's en het later te vormen coalitieprogramma kunnen wij de volgende handreikingen van harte aanbevelen. Door er je eigen draai en invulling aan te geven wordt het een actueel verhaal op maat waarin de huidige trends en ontwikkelingen terug komen. Een cadeautje voor raadsfracties om urgente en breed gedragen aandachtspunten hapklaar aangereikt te krijgen zodat ze het in partijprogramma kunnen opnemen!

Hier is Zomer in Gelderland!

Omroep Gelderland reist van 7 tot en met 25 augustus de provincie door, op zoek naar de mooiste plaats van Gelderland. Deelnemende dorpen moeten opdrachten uitvoeren, het plein feestelijk aankleden en zoveel mogelijk publiek verzamelen voor de show. Benieuwd of jouw (buur)dorp ook mee doet? Kijk dan op de kaart voor het overzicht van deelnemende dorpen!

Aanmelden kan nu voor het 7e PlattelandsParlement!

Op zaterdag 17 juni vindt het PlattelandsParlement plaats in de gemeente Bronckhorst. Met vele workshops, lezingen, presentaties, muziek en film een dag om naar uit te kijken. Een festival voor actieve inwoners van dorpen en kleine kernen, ondernemers, bestuurders, politici en Kamerleden.

Download de uitnodiging en het programma onderaan dit bericht of ga naar de website van de LVKK

Aanmelden kan tot 14 juni. Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met de locatiegegevens.

‘Mach mit!’ beste burgerinitiatief Kern met Pit

Gelderland weer op de kaart: Netterden wint Gouden Kern met Pit 2016! De DKK feliciteert iedereen die dit mooie project heeft mogelijk gemaakt!

'Mach mit!’ uit Netterden (Gelderland) heeft na de Gelderse trofee ook de nationale prijs gewonnen van Kern met Pit, de jaarlijkse leefbaarheidswedstrijd georganiseerd door KNHM. Het burgerinitiatief leert jonge kinderen Duits te spreken. Door het verkleinen van de taalbarrière, vergroten zij de leefbaarheid.

Pagina's

 

 

Kracht en initiatief van bewoners