Duurzaamheid

BTW terugvragen op aanleg zonnepanelen: denk er goed over na!

Zonnepanelen op het dak van een dorpshuis leggen is een goede manier om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid. Besturen krijgen daarbij vaak de tip om de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen. Maar voordat je dit gaat doen als dorpshuis, moet je goed nadenken voordat je echt de BTW gaat terugvragen, want dit kan vervelende gevolgen hebben.

Collectieve Groene Energie acties: goed voor de eigen portemonnee en voor het Dorp

Energie kost geld. Dat geldt voor iedere huiseigenaar en elke huurder. Maar het geldt ook voor elk dorpshuis, sportvereniging, kerkgenootschap of andere dorpsorganisatie die een gebouw gebruikt.  De elektriciteitsrekening van een sportvereniging of een dorpshuis kan al snel in de duizenden euro’s per jaar lopen, en is daarmee vaak een belangrijke kostenpost op de exploitatiebegroting.

In steeds meer dorpen dringt het besef door dat meedoen aan groene-energie projecten wel eens goed voor de clubkas kan zijn. Als nieuwe intiatieven worden dit keer uitgelicht: Zonnecentrale Loenen en Mobiel Gedeeld Zieuwent

DKK zet Gelderland op de kaart van Netwerk Duurzame Dorpen

Netwerk Duurzame Dorpen brengt duurzame initiatieven uit heel Nederland in kaart, op dit moment al 184! Al deze initiatieven, specifiek gericht op dorpen en kleine kernen, zijn nu gebundeld op www.netwerkduurzamedorpen.nl. Mag uw project hieraan niet ontbreken? Voeg deze dan zelf toe op de site. Het is ook mogelijk om uzelf aan te melden als deskundige wanneer u uw kennis en ervaring wilt delen.
Help mee de kaart te vullen!

Energie besparen in Dorpshuizen

Onze Drentse collega's van de BOKD, adviesbureau Invent en een werkgroep bestaande uit dorpshuisbestuurders hebben onderzoek gedaan naar het energieverbruik in Dorpshuizen. Conclusie: De energierekening is voor veel dorpshuizen een grote kostenpost. Dorpshuizen zijn nogal eens gehuisvest in oude en slecht geïsoleerde gebouwen met hoge ruimten en grote ramen. Daarbij komt dat dorpshuizen de laatste jaren steeds meer energie zijn gaan verbruiken en dat ze meer zijn gaan betalen per afgenomen eenheid. Dit kan slimmer!

Jury Europese Dorpsvernieuwingsprijs bezocht Hoonhorst

Op 18 mei jl. ontving Hoonhorst de jury van de door ARGE in Wenen uitgeschreven tweejaarlijkse Europese Dorpsvernieuwingsprijs

De Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2015, uitgeschreven door de LVKK, is door Hoonhorst gewonnen. Daarom kwam op 18 mei een internationale jury met leden uit Oostenrijk, Duitsland en Slowakije op bezoek. De jury kreeg een geweldige presentatie in Kulturhus Hoonhorst over alle projecten die gerealiseerd zijn en over de plannen voor de toekomst.

Terugblik busexcursie Saerbeck

Op 14 april ging deze groep enthousiaste mensen met ons op excursie naar energie neutraal dorp Saerbeck! Het was een leerzame, inspirerende en gezellige dag! Er worden al gelijk allerlei tips en links over en weer uitgedeeld! Zoals:
www.duurzamedorpen.nl
http://communities-of-sustainable.eu
http://www.postcoderoos.com

Ludger Greiling, verantwoordelijk voor gebouwen en energiemanagement in Saerbeck hield een informatieve presentatie, hier te downloaden.

Deelnemer Frits van Merkesteijn maakte dit filmpje waarin hij in nog geen 5 minuten een mooie impressie van Saerbeck geeft. Inspirerend, bedankt! 

Welk Nederlands (Gelders!) dorp volgt als energie neutraal?

Pagina's

 

 

Kracht en initiatief van bewoners